top of page

Ontmoet de designer: Studio Ris

We zijn trots en enthousiast om onze designers aan jullie voor te stellen, vandaar de Designer-list: Een regelmatig inkijkje achter de ontwerper van de maand. Ontmoet Mariska, het gezicht achter Studio Ris. Wil je meer zien van Mariska? Neem dan zeker een kijkje op haar Instagram pagina!


Ontmoet Mariska!

'Hoi! Ik ben Mariska, 25 jaar en freelance graphic designer & illustrator.'


Hoe ben je begonnen?

'Ik ben eigenlijk vanaf jongs af aan al aan het tekenen in mijn vrije tijd. Na de middelbare school heb ik Communicatie & Multimedia Design gestudeerd, en vanaf dat moment heb ik voor verschillende bedrijven in dienst gewerkt als zowel webdesigner als grafisch ontwerper. Eigenlijk kwam ik erachter dat ik meer energie haal uit illustratieprojecten en dat daar echt mijn passie ligt! Sinds 2020 heb ik daarom besloten om als freelance illustrator aan de slag te gaan. Ook heb ik toen de keuze gemaakt om mij (deels) te richten op de surf en skate scene.'


Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

'Ik houd van de vrijheid binnen het ondernemerschap. Het werken voor opdrachtgevers gecombineerd met mijn eigen werk kunnen maken. Ook vind ik het heel leuk om aan mijn eigen merk te bouwen en steeds meer mensen te inspireren met illustraties over vrouwelijke surfers en skaters. Ik hoop op deze manier de scene ook nog meer toegankelijk te maken voor vrouwen.'


Van welk moment deed jij als designer de grootste happy dance ever?

'Het moment dat voor het eerst iemand uit Amerika één van mijn prints bestelde. Of het moment dat mijn ontworpen covers voor Close To Fire op Spotify te zien waren. Echt zo ontzettend gaaf om je werken op daar terug te zien!'


Welke invloed heeft de pandemie (positief of negatief) op je gehad in het afgelopen jaar?

'De pandemie heeft op mijn werk meer positief dan negatieve invloed gehad, omdat ik juist een tijd veel meer thuis zat en daardoor alle tijd heb gehad om meer te maken en er achter te komen wat ik echt leuk vond, en mijn bedrijf meer uit te breiden.'


Hoe is het gehele ontwerpproces van het ontwikkelen van deze collectie verlopen?

'Ik ben begonnen op papier, met het tekenen van de illustraties. Hier heb ik een foto van gemaakt met mijn iPad en dan teken ik de illustraties over met Procreate. Omdat het voor drukwerk handig is om je bestanden in vector te hebben, heb ik deze in illustrator nog omgezet naar vectorbestanden.'


Wat was jouw grootste inspiratiebron?

'Ik haal mijn inspiratie voornamelijk uit de skate en surf scene. De vrijheid die bij het skaten en surfen komt kijken inspireert mij enorm, en ik vind het heel leuk om anderen hiermee weer te inspireren! Ook hebben mijn reizen naar Azië en Marokko hier nog een toevoeging aan gegeven. Ik houd van een warm en tropisch gevoel overbrengen in mijn illustraties.'


Wat zijn jouw volgende stappen voor na de zomer?

'Naast het werk voor mijn klanten wil ik mijn kledingcollectie uit gaan breiden!

Ik heb sinds kort een eigen zeefdrukset, dus ik ben van plan om een grotere kledingcollectie te gaan maken met duurzame kleding. Het lijkt mij heel gaaf om kleding bij de kringloop aan te schaffen en hier een nieuwe twist aan te geven met mijn illustraties. Hier heb ik heel veel zin in!'


Welke eigenschappen zijn onmisbaar als ondernemer?

'Ik denk dat het belangrijkste eigenlijk is: Durf risico’s te nemen en ga uit je comfortzone. Het is niet erg als je een keer faalt! Dat is alleen maar weer een leerproces. Daarnaast; heb vooral heel veel plezier in je werk.'


Heb je nog een tip aan lezers die voor zichzelf willen beginnen?

'Ja! Ik heb een tijdje gehad dat ik wachtte met het posten op Instagram, omdat ik eerst genoeg artworks wilde hebben en genoeg wilde weten waar ik mij precies op ging richten. Maar als je gewoon gelijk begint kom je er gaande weg achter of het aanslaat en wat goed bij je past.'


Waar kunnen mensen je vinden?

'Je kunt mij vinden op Instagram @studio.ris of op mijn website www.studio-ris.nl. Hier kun je prints bestellen, en binnenkort dus ook mijn kledingcollectie! Mocht je vragen hebben of interesse hebben in een samenwerking, stuur dan gerust een mailtje naar contact@studio-ris.nl.'

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page