Wat is een Herbarium?

In de Studio Paper stationery box zit in de maand april een Herbarium. Maar wat is nu precies een Herbarium? Hier lees je alle informatie over dit prachtige boek.Misschien hebben sommige van jullie vroeger wel eens op de basisschool een Herbarium gemaakt. Een Herbarium is een verzameling gedroogde planten die op papier zijn vastgehecht. Wat een Herbarium nu zo bijzonder maakt, is dat je bij iedere plant specifieke gegevens kan noteren. Noteer bijvoorbeeld de botanische naam, regionale naam, de vindplaats, datum en naam van de verzamelaar. Een herbarium gebruikt men vaak als bron voor een onderzoek maar bij Studio Paper willen we er een momentje voor jezelf in de natuur mee creëren.


Wist je dat?

Een oud woord voor Herbarium is Herbarius. De betekenis? Kruidboek of kruidkundige (arts).


Stap voor stap een herbarium maken

In de Zwier Box zit een Herbarium en om ervoor te zorgen dat jij straks een eigen herbarium hebt waar je nog lang van kunt genieten, vertellen we je hieronder precies hoe je zo'n herbarium maakt.

1. Het plukken van de plant


Zorg ervoor dat wanneer je een plant plukt, je niet de gehele wortel meeneemt. Het laten zitten van de wortel geeft de plant namelijk de mogelijkheid om weer uit te groeien tot een nieuwe plant. Het is verstandig (en vooral ook leuk) om een aantal gegevens te noteren wanneer je een plant geplukt hebt:

  • De datum van plukken

  • Waar je de plant geplukt hebt

  • Naam van de plant

  • Eventuele bijzonderheden die je tijdens het plukken opgevallen zijn

Let er echter wel op dat er in Nederland een aantal beschermde plantensoorten zijn waarvan het zeker niet op prijs wordt gesteld wanneer je deze plukt om ze te drogen.


2. Bewaren van de plant