top of page

Wat is een Herbarium?

In de Studio Paper stationery box zit in de maand april een Herbarium. Maar wat is nu precies een Herbarium? Hier lees je alle informatie over dit prachtige boek.



Misschien hebben sommige van jullie vroeger wel eens op de basisschool een Herbarium gemaakt. Een Herbarium is een verzameling gedroogde planten die op papier zijn vastgehecht. Wat een Herbarium nu zo bijzonder maakt, is dat je bij iedere plant specifieke gegevens kan noteren. Noteer bijvoorbeeld de botanische naam, regionale naam, de vindplaats, datum en naam van de verzamelaar. Een herbarium gebruikt men vaak als bron voor een onderzoek maar bij Studio Paper willen we er een momentje voor jezelf in de natuur mee creëren.


Wist je dat?

Een oud woord voor Herbarium is Herbarius. De betekenis? Kruidboek of kruidkundige (arts).


Stap voor stap een herbarium maken

In de Zwier Box zit een Herbarium en om ervoor te zorgen dat jij straks een eigen herbarium hebt waar je nog lang van kunt genieten, vertellen we je hieronder precies hoe je zo'n herbarium maakt.

1. Het plukken van de plant


Zorg ervoor dat wanneer je een plant plukt, je niet de gehele wortel meeneemt. Het laten zitten van de wortel geeft de plant namelijk de mogelijkheid om weer uit te groeien tot een nieuwe plant. Het is verstandig (en vooral ook leuk) om een aantal gegevens te noteren wanneer je een plant geplukt hebt:

  • De datum van plukken

  • Waar je de plant geplukt hebt

  • Naam van de plant

  • Eventuele bijzonderheden die je tijdens het plukken opgevallen zijn

Let er echter wel op dat er in Nederland een aantal beschermde plantensoorten zijn waarvan het zeker niet op prijs wordt gesteld wanneer je deze plukt om ze te drogen.


2. Bewaren van de plant


Wanneer je een flinke wandeling maakt en niet in de gelegenheid bent om gelijk de geplukte planten te laten drogen, is het handig om een plastic zakje mee. In het zakje kan je de plant bewaren en beschermen tegen uitdroging. Laat een plant niet uit zichzelf drogen, hierdoor zul je geen mooie gedroogde plant krijgen. De kleuren en vormen gaan dan helaas verloren. Wees met het vervoeren van de plant voorzichtig, het zou zonde zijn als hij zou beschadigen.


3. Het drogen van de plant


Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen aan het droogproces. Het beste kan je hier een plantenpers voor gebruiken, maar mocht je die niet hebben dan kan je ook zelf een plantenpers maken.

  • Oude kranten

  • Stukken karton

  • Twee stevige planken

  • Kleine spanbanden

De eerste stap is het inleggen van de planten tussen de kranten. Zorg ervoor dat je de plant netjes tussen het papier stopt. Leg je tussen iedere plant een stuk karton. Vervolgens leg je de stapel tussen de twee stevige planken. Vervolgens draai je de pers aan door de spanbanden en trek je de stapel strak. Heb je geen spanbanden? Dan kan je een boek gebruiken. Door de pers boven een warmtebron te leggen begint het droogproces.


4. Het maken van het Herbarium


Wanneer de planten uiteindelijk helemaal droog zijn kun je deze in je herbarium plakken. Zorg ervoor dat de plant écht helemaal droog is. Wanneer een plant nog een klein beetje vochtig is, bestaat de kans dat deze in je herbarium gaat schimmelen. Voor het Herbarium maken gebruiken we natuurlijk het Herbarium uit de … box. Zet de gedroogde planten vast door tape of gebruik heel creatief de wax stempel uit de box. Dit zorgt natuurlijk voor het mooiste effect. Schrijf alle informatie bij de plant die je tijdens het plukken hebt genoteerd.


5. Het bewaren van het Herbarium


Planten blijven gevoelig voor verschillen in de luchtvochtigheid. Ook als ze al gedroogd zijn. We raden je aan om het Herbarium te bewaren bij een luchtvochtigheid die tussen de 40% en 70% zit. Gelukkig is de ideale luchtvochtigheid bijna hetzelfde als die voor de mens.

Als laatste is het natuurlijk van belang dat je tijdens het verzamelen ultiem geniet van de natuur, de rust en het momentje voor jezelf.







10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page